Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

Η ΧΙΟΣ ΜΑΣ


Η Χίος είναι το νησί που ενώνει την Ανατολή με τη Δύση, εκεί όπου το παλιό συναντά το καινούργιο, εκεί όπου το παρόν διατηρεί την αυθεντικότητά του μέσα από το παρελθόν και εξελίσσεται. 
Η πόλη της Χίου που λέγεται συνήθως και Χώρα, κτίστηκε στην ανατολική και κεντρική πλευρά του νησιού όπως συμβαίνει με όλα τα παρακείμενα στη Μικρά Ασία νησιά. Βρίσκεται απέναντι από τη χερσόνησο της Ερυθραίας από την οποία τη χωρίζει στενός πορθμός, θέση η οποία υποδεικνύει τη στενή σχέση που είχε με την Ιωνία.
Η Χώρα είναι κτισμένη στη μέση σχεδόν της ανατολικής παραλίας και αποτελεί το σπουδαιότερο λιμάνι του νησιού.
Αρχαιολογικά ευρήματα αποδεικνύουν ότι το νησί κατοικείται από το 6.000 π.Χ. Η πόλη της Χίου κτίστηκε από Ίωνες λίγο πριν από το 1.000 π.Χ. Έτσι η ιστορία της Χώρας ξεπερνά τα 3.000 χρόνια. Σ' όλη αυτή την μακρόχρονη πορεία της η Χίος γνώρισε περιόδους ακμής και παρακμής.
Η Χώρα έχει 29.000 κατοίκους περίπου και είναι η πολυπληθέστερη πόλη του νομού, γεγονός που την καθιστά ως διοικητικό, πνευματικό, πολιτιστικό, εκπαιδευτικό και εμπορικό κέντρο του νομού.
Η πόλη της Χίου είναι σπουδαίο εκπαιδευτικό και πνευματικό κέντρο καθώς διαθέτει σχολεία όλων των βαθμών εκπαίδευσης, βιβλιοθήκες (Αδαμαντίου Κοραή), αλλά και το Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο όπου λαμβάνουν μέρος συνέδρια και συμβούλια όλων των θεμάτων, πολιτιστικές εκδηλώσεις, θεατρικές παραστάσεις και γενικά διάφορες καλλιτεχνικές δραστηριότητες.
Στη Χώρα γίνονται οι περισσότερες εμπορικές συναλλαγές του νησιού αφού διαθέτει μεγάλη αγορά με πολλά καταστήματα που διαθέτουν άφθονα προϊόντα, δυνατότητες διασκέδασης, καθώς και αξιόλογη τουριστική υποδομή που μπορεί και καλύπτει τις ανάγκες της πρωτεύουσας του νησιού ως προς τον τουρισμό.