Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Εσπεριδοειδή




Τα εσπεριδοειδή είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα γνωρίσματα της Χίου γι' αυτό και το νησί αποκαλείται επίσης "μυροβόλος" (ευώδης). Από τη στιγμή που φθάνει κανείς στο νησί, το άρωμα των πορτοκαλιών και μανταρινιών των οπωρώνων αποτελεί ένα ξεχωριστό καλωσόρισμα στο νησί.



Το Ούζο



Το Ούζο είναι το παραδοσιακό ελληνικό ποτό. Το νησί της Χίου λοιπόν, γνωστό και ως λίκνο των καρυκευμάτων και των αρωμάτων, παράγει μια ιδιαίτερη ποικιλία του ελαφρού και δυνατού ούζου. Εκτός από τα παραδοσιακά συστατικά το ούζο της Χίου συμπεριλαμβάνει το γλυκάνισο που συνδυάζεται με το μάραθο, τον κολίανδρο και τη μοναδική μαστίχα. Όταν το ούζο αναμειγνύεται με νερό, γίνεται ημίλευκο και ημιδιαφανές. 


Γλυκά




Σταφύλια, πορτοκάλια, φιστίκια, αμύγδαλα, σύκα, καρυδάκι, βύσσινα, νεράνζια, κίτρα, μήλα, κυδώνι, κεράσια, διάσημα χιώτικα εσπεριδοειδή, μαστίχα... Η Χίος ήταν πάντοτε γνωστή για τη μεγάλη ποικιλία και ποιότητα των εποχιακών φρούτων της.

Μαστίχα



Το φυτό το οποίο δίνει μία ιδιαιτερότητα στη χιώτικη χλωρίδα είναι ο μαστιχοφόρος σχοίνος (Pistachia lentiscus var. chia). Ο μαστιχοφόρος σχοίνος  είναι ένας χαμηλός θάμνος που έχει απλωμένα τα κλαδιά του, έχει ανοιχτό ή σκούρο σταχτί κορμό, ανάλογα με την ηλικία του και ακανόνιστες πλάκες σαν ρυτίδες στην επιφάνεια του, όπως ο πεύκος. Από αυτές τις πλάκες προέρχεται η φυσική ρητίνη ή αλλιώς η μαστίχα.. Η μαστίχα φαίνεται ότι ήταν γνωστή και από την αρχαία εποχή χάρη στις θεραπευτικές της ιδιότητες, για τα αιθέρια έλαια και το άρωμά της. Η μαστίχα της Χίου χρησιμοποιείται και για τη δημιουργία του Αγίου Μύρου που κατασκεύαζεται στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.