Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Αποφασισμένη για μεταρρυθμίσεις η Ιταλία


Μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ιταλίας από τον οίκο αξιολόγησης Standard &Poor's, πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός Μάριο Μόντι και οι συνεργάτες του είναι αποφασισμένοι να...
εφαρμόσουν ακόμη πιο αποφασιστικά το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων που έχουν εξαγγείλει.
Η οικονομική εφημερίδα Il Sole 24 Ore, γράφει ότι η εκτίμηση της κυβέρνησης της Ρώμης είναι πως “είναι σαφές ότι δεν υποβαθμίστηκε μόνον η Ιταλία, αλλά ολόκληρη η Ευρώπη”.
Η ίδια εφημερίδα, η οποία ανήκει στην Ένωση Βιομηχάνων Ιταλίας Confindustria, προσθέτει πως “η κυβέρνηση Μόντι εκτιμά ότι μόνον μια συνολική, ευρωπαϊκή απάντηση μπορεί να παγώσει την κερδοσκοπία, και, κατά συνέπεια, το ιταλικό αίτημα για άμεση ενίσχυση του Ταμείου Στήριξης, είναι ορθό και αποτελεί, υπό το φως των νέων εξελίξεων, επιτακτική ανάγκη”.
Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, προσθέτει η εφημερίδα La Republica, υπογραμμίζουν, παράλληλα, ότι “ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης δεν έλαβε υπόψη του την πρόσφατη δέσμη μέτρων για την εξυγίανση της οικονομίας της χώρας και ούτε την προσπάθεια που καταβάλλεται για άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και την ενίσχυση του ανταγωνισμού”.
Η κυβέρνηση του ιταλού τεχνοκράτη πρωθυπουργού, πάντως, εκτιμά θετικά την αναφορά του Standard &Poor's στο ότι “η εξασθένιση του ευρωπαϊκού πολιτικού πλαισίου, εξισορροπείται, κατά κάποιο τρόπο, από την ισχυρότερη ικανότητα της Ιταλίας να διαμορφώνει και να εφαρμόζει πολιτικές κατά της κρίσης”.
Μια έμμεση αναγνώριση του θετικού ρόλου της νέας κυβέρνησης της Ρώμης θεωρείται και η επισήμανση ότι “μπορεί να υπάρξει μια νέα αρνητική εκτίμηση για την Ιταλία, σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να εφαρμόσει τις αναγκαίες πολιτικές, λόγω της αντίθεσης ισχυρών, οργανωμένων, συμφερόντων ή αν έχει διάρκεια μικρότερη από εκείνη που έχει εξαγγλεθεί”.
Ο επικεφαλής, τέλος, του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιερλουίτζι Μπερσάνι, σύμφωνα με τον Τύπο, θεωρεί ότι η υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας πολλών ευρωπαϊκών χωρών από τον οίκο αξιολόγησης Standard &Poor's αποτελεί ήττα για την γραμμή της Γερμανίας, που ποντάρει μόνο στην δημοσιονομική πειθαρχία.