Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Στην τελική ευθεία για το «κούρεμα»

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι διαβουλεύσεις για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως αποκάλυψε ο Ευρωπαίου Επίτροπος Όλι Ρεν: «Οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους βρίσκονται στο τελικό στάδιο και θα ολοκληρωθούν σύντομα. Το επίπεδο του haircut που θα επιβληθεί στα ελληνικά ομόλογα θα είναι εναρμονισμένο με όσα συμφωνήθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής στις 26 -27 Οκτωβρίου».

Το επίπεδο του «κουρέματος» που θα γίνει αποδεκτό από τους πιστωτές αναμένεται να παραμείνει στη γραμμή του 50% που συμφωνήθηκε τον Οκτώβριο, πρόσθεσε ο κ. Ρεν.

Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι το "κούρεμα" του χρέους, ακόμη και αν φτάσει το 60% δεν επαρκεί για να σώσει την Ελλάδα..

Νέα συνάντηση με το ελληνικό ζήτημα να είναι ψηλά στην ατζέντα θα έχει σήμερα η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, αυτή την φορά με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος χθες υποδέχτηκε στο Βερολίνο τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί, στέλνοντας αμέσως μετά νέο τελεσίγραφο προς την Αθήνα, επισημαίνοντας ότι η επόμενη δόση δεν πρόκειται να καταβληθεί, εάν δεν υπάρξει ραγδαία πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για την νέα δανειακή σύμβαση και το κούρεμα του ελληνικού χρέους.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το PSI εφαρμόζεται μόνο στην Ελλάδα.