Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2012

Ξεκίνησε η «αντίστροφη μέτρηση» στο ΠΑΣΟΚ


Η αντίστροφη μέτρηση άρχισε στο ΠΑΣΟΚ, μετά το σκηνικό ρήξης που διαμορφώθηκε χθες, μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου...

Στη μία σήμερα το μεσημέρι ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος, με πολλά από τα στελέχη του να ανησυχούν ακόμα και για το κατά πόσον το τέλος της διαδικασίας θα τους βρει... ενωμένους. Πέραν πάσης αμφιβολίας πάντως, με τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται σήμερα η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου. Ο τελευταίος ήταν κατά πληροφορίες σε «ανοιχτή γραμμή» με τους υποστηρικτές του όλη τη νύχτα, προκειμένου να καταλήξουν στη γραμμή που θα ακολουθήσουν σήμερα.

Υπαναχωρώντας από την αρχική του θέση για διαρχία και εκλογή αρχηγού μετά τις εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου πρότεινε χθες η εκλογή προέδρου να γίνει από τη βάση πριν από τις εθνικές εκλογές, αλλά μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για το PSI και τη δανειακή σύμβαση, προτάσσοντας το «εθνικό συμφέρον», αλλά και κερδίζοντας έτσι τη στήριξη των Ανδρέα Λοβέρδου, της Άννας Διαμαντοπούλου, του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και του Γιάννη Ραγκούση. Επανέλαβε άλλωστε ότι ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος ούτε για την πρωθυπουργία, ούτε για την προεδρία του κόμματος, ενώ πρότεινε και σύγκληση Εθνικής Συνδιάσκεψης τον Φεβρουάριο και Συνεδρίου τον Ιούνιο. Αντίθετα, σε πλήρη ρήξη ήρθε με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, που διαφώνησε σε τηλεφωνική τους επικοινωνία τόσο ως προς το χρονοδιάγραμμα όσο και ως προς το σώμα εκλογής, καθώς θα προτιμούσε ο νέος πρόεδρος να αναδειχθεί με συνοπτικές διαδικασίες από την ΚΟ ή το Εθνικό Συμβούλιο, και πάντως όχι μετά το τέλος Ιανουαρίου ή το πολύ τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, που δεν διήρκεσε πάνω από μία ώρα, οι υποστηρικτές του Ευάγγελου Βενιζέλου είτε επιφυλάχθησαν να απαντήσουν σήμερα (Τόνια Αντωνίου, Νίκος Σαλαγιάννης, Πάρις Κουκουλόπουλος), είτε επέλεξαν να μην τοποθετηθούν καθόλου (Νίκος Ανδρουλάκης, Συλβάνα Ράπτη), προκαλώντας την αντίδραση των κ.κ.Γιώργου Παναγιωτακόπουλου, Μαριλένας Κοππά και Κώστα Πανταζή, που μίλησαν για «απαξίωση» του οργάνου.

Συμφωνώντας με την άποψη Παπανδρέου, ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος επέμεινε στην τήρηση του καταστατικού με τη συλλογή των απαραίτητων υπογραφών για τις υποψηφιότητες, για να απαντήσει ο κ.Κουκουλόπουλος, προκαλώντας με την πρότασή του αυτό να γίνει σήμερα. Απευθυνόμενος δε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, ο τελευταίος φέρεται να είπε «ελπίζω να αντιλαμβάνεστε την ιστορική ευθύνη που αναλαμβάνετε»... Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι «βενιζελικά» στελέχη, εξερχόμενα της Ιπποκράτους μιλούσαν για την αρχή της διάσπασης του ΠΑΣΟΚ, θεωρώντας αδιανόητο να διαρκέσουν τρεις μήνες οι προεκλογικές εκστρατείες των υποψήφιων αρχηγών, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να διαχειρίζεται παράλληλα την τύχη της οικονομίας της χώρας. Με την πρόταση Παπανδρέου πάντως, συντάχθηκαν ακόμα οι κ.κ. Παντελής Οικονόμου, Μαριλένα Κοππά, Γιάννης Μίχας (που μίλησε για «συμβιβαστικό βήμα»), Έφη Χαλάτση, Μαρία Παυλίδου κ.ά., καταφέρνοντας έτσι να περάσει έστω και κατά πλειοψηφία, καθώς στην ερώτηση του Μιχάλη Καρχιμάκη αν «πάμε ομόφωνα», αντιτάχθηκε η Τόνια Αντωνίου.


real.gr