Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

"Πράσινο φως" για τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού στον Μαραθώνα


Απόφαση που πρόκειται να δώσει σημαντικές περιβαλλοντικές ανάσες και να δρομολογήσει νέες συνθήκες ανάπτυξης στην περιοχή...
πήρε το Δημοτικό Συμβούλιο Μαραθώνα, το οποίο με πλειοψηφία επέλεξε την περιοχή “Λούτσα” ως την πλέον κατάλληλη για τη χωροθέτηση ενός τόσο μεγάλου έργου πνοής όπως είναι ο Βιολογικός Καθαρισμός. Η συγκεκριμένη θέση, που βρίσκεται στα όρια Γραμματικού και Μαραθώνα, είναι έκτασης 45 στρεμμάτων και αποτελεί ιδιοκτησία του Δήμου Μαραθώνα. Βρίσκεται, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή, εκτός προστατευόμενων περιοχών και δεν πρόκειται να υπάρξουν προβλήματα εγκατάστασης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις του Δασαρχείου και των Αρχαιολογικών Υπηρεσιών.

Στην αρχή της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο μελετητής του έργου κ. Μπούργκας παρουσίασε τη μελέτη αξιολόγησης όλων των περιοχών που προτάθηκαν για τη χωροθέτηση του έργου (Σταθμός Μεταφόρτωσης Νέας Μάκρης, Φράγμα Ραπεντώσας, κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα, Παλαιό Νταμάρι Στρατού, Κτήμα Μπυράκη, Ολυμπιακά Ακίνητα, Νησίδα Παρθενώπη και Λατομείο Παρθενώνα) εξηγώντας παράλληλα γιατί απορρίφθηκαν είτε ως μη εφικτές είτε ως μη συμφέρουσες οικονομικά.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ιορδάνης Λουίζος στην εισήγησή του χαρακτηρίζοντας «κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον του τόπου» την απόφαση για τη χωροθέτηση του βιολογικού καθαρισμού, στάθηκε ιδιαίτερα σε μία παράμετρο που καθιστά ουσιαστικά όπως είπε, μονόδρομο την επιλογή της περιοχής της Λούτσας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Όσες μελέτες κι αν έχουν γίνει για Βιολογικό Καθαρισμό στη Νέα Μάκρη ή το Μαραθώνα, εδώ και περισσότερα από είκοσι χρόνια, όλες καταλήγουν σε ένα κοινό συμπέρασμα. Ενώ το Κέντρο Επεξεργασίας Λυμάτων μπορεί να κατασκευαστεί σε διάφορες τοποθεσίες, ο Αγωγός Διάθεσης μπορεί να κατασκευαστεί μόνο σε δύο σημεία τα οποία καθορίζονται από τα θαλάσσια βάθη. Το ένα είναι πίσω από τη Κυνοσούρα και το άλλο είναι στο Δήμο Ραφήνας στα όρια με τη Νέα Μάκρη». Σε άλλο σημείο της εισήγησής του ο κ. Λουίζος αναφέρθηκε στις συνθήκες χρηματοδότησης του έργου λέγοντας: «Είναι εύκολο να αντιδρούμε, είναι εύκολο να λέμε τη μία ή την άλλη περιοχή ως ιδανική για την κατασκευή του έργου, πρέπει ωστόσο να γνωρίζουμε ότι η επιλογή που θα κάνουμε πρέπει να πληροί τις προϋποθέσεις που θέτει ο ίδιος ο χρηματοδότης και συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή είναι η τελευταία μας ευκαιρία να εξασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση του έργου από Κοινοτικά κονδύλια. Αν υπάρχει κάποιος που πιστεύει ότι δεν πρέπει να διεκδικήσουμε τα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να χρηματοδοτήσουμε μόνοι μας το έργο, επιβαρύνοντας κάθε κάτοικο αυτής της πόλης με 5.000 ευρώ ή ότι θα βρεθεί κάποιος ιδιώτης επενδυτής που θα το κατασκευάσει, ας το καταθέσει επίσημα στο Δημοτικό Συμβούλιο. Έχουμε χορτάσει από λόγια και εκθέσεις ιδεών».
pixidanews.gr