Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012

Τελικά τι έχουμε πάθει εμείς οι Έλληνες;

Τελικά τι έχουμε πάθει εμείς οι Έλληνες;

Εδώ ο κ. Γεράσιμος Γιακουμάτος θέλει να νοικιάσουμε την Ακρόπολη και όλους τους αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδος σε ιδιώτες (ό,τι επιθυμούν και οι ξένοι δηλαδή) και την ίδια ώρα μας κλέβουν τους πνευματικούς θησαυρούς του Έθνους μας από την Εθνική Πινακοθήκη!... Τελικά, βρε παιδιά, τι έχουμε πάθει εμείς οι Έλληνες, που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε ούτε την εθνική μας πολιτιστική περιουσία και ζητάμε να την παραχωρήσουμε σε ιδιώτες; 
Αριστερά: Οι Βερσαλίες. Τα ανάκτορα του Λουδοβίκου, που δεν είχαν ούτε … τουαλέτες, και τα οποία συνδέθηκαν με αίμα και οργή, στην ίδια μοίρα με τον … Παρθενώνα (δεξιά), το λαμπρό δημιούργημα της ανθρωπότητας, τους Δελφούς, την Κνωσσό κλπ!.. Τι άλλο θ’ ακούσουμε από το στόμα ορισμένων βουλευτών, μόνον ο Θεός γνωρίζει!...
ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ κι αυτό!. Ή μάλλον το διαβάσαμε σε όλες τις εφημερίδες!
Έκκληση –λέει- στην κυβέρνηση να παραχωρήσει επί ενοικίω σε ιδιώτες την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα, ώστε να εισρεύσουν χρήματα στα δημόσια ταμεία, απευθύνει ο πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ κ. Γερ. Γιακουμάτος: «Αντί να κοπεί ο μισθός και η σύνταξη, καλύτερα να ενοικιάσει η πολιτεία την Ακρόπολη και όχι μόνον. Να ενοικιάσει όλους τους αρχαιολογικούς χώρους, τους Δελφούς, τον Ναό του Απόλλωνα, όλους και μάλιστα τώρα», λέει.
Το θέμα της «αξιοποίησης» των αρχαιολογικών χώρων από ιδιώτες επανήλθε ξαφνικά και στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Δεν είναι μόνον ο κ. Γιακουμάτος που θέλει να νοικιαστεί η Ακρόπολη, αλλά και ΜΜΕ του εξωτερικού που επαναφέρουν το θέμα.
Ο κ. Γιακουμάτος ωστόσο σε δηλώσεις του στο «Βήμα» επιμένει στην αξιοποίηση των αρχαιολογικών χώρων από ιδιώτες όσο το δυνατόν γρηγορότερα λέγοντας: «Είναι προτιμότερο αντί να είναι η Ακρόπολη κλειστή από απεργίες να ενοικιασθεί σε ιδιώτες. Βεβαίως υπό την εποπτεία του κράτους. Έτσι θα έχει εξασφαλισμένα έσοδα το κράτος, θα αυξηθεί ο τουρισμός και η Ακρόπολη θα παραμένει ανοιχτή όλο το 24ωρο. Δεν κατάλαβα; Εάν την ενοικιάσουμε την Ακρόπολη, θα φύγει από τη θέση της; Οι Γάλλοι είναι πιο έξυπνοι από εμάς που ενοικιάζουν τις Βερσαλίες;»
Όσον αφορά τις πιθανές αντιρρήσεις που θα υπάρξουν για την πρότασή του να ενοικιασθούν η Ακρόπολη, οι Δελφοί, η Κνωσός και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι σε ιδιώτες ο κ. Γιακουμάτος απαντά: «Να αφήσουν οι ψυχάκηδες και οι αγκυλωμένοι τις θεωρίες του χθες και να δουν το αύριο της πατρίδας»!
Μάλιστα!... Ψυχάκηδες, λοιπόν!.. Τι σημαίνει, βέβαια, «ψυχάκης», ουδείς γνωρίζει παρά μονά ο κ. Γιακουμάτος. Οι συνήθεις γλωσσοπλαστικές εκπλήξεις των Ελλήνων βουλευτών, που αφού έλυσαν τα προβλήματα της Ελλάδος και μας έφεραν μέχρις εδώ, τώρα ασχολούνται με … νεολογισμούς και μάλιστα έχουν τόσο μεγάλες και φαεινές ιδέες, που ζητούν να δοθούν όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι της Ελλάδος στους ιδιώτες γιατί, λέει, οι Γάλλοι κάνουν το ίδιο με τις … Βερσαλίες!
Τι είναι οι Βερσαλίες, κύριε Γιακουμάτε; Οι Βερσαλλίες, τουλάχιστον, μέχρι το 1660, ήσαν ένα απλό μικρό παλάτι που χρησίμευε κυρίως ως καταφύγιο κυνηγιού, που ήταν η αγαπημένη ασχολία των βασιλιάδων εκείνης της εποχής, Άλλο τι έγινε στη συνέχεια με τις προεκτάσεις και την πολυτέλειά του στους απέραντους χώρους και τα 700 δωμάτια, όπου κυρίαρχο στοιχείο σε όλα αυτά τα δωμάτια είναι οι τοιχογραφίες και οι πίνακες ζωγραφικής, εμπνευσμένοι από την ελληνική μυθολογία. Έτσι τα δωμάτια αυτά φέρουν τα ονόματα όπως πχ Δωμάτιο του Ηρακλή, Σαλόνι της Αφροδίτης κτλ. Ένα απλό ανάκτορο, λοιπόν, και όχι ο Παρθενώνας με την περίλαμπρη ιστορία 25 αιώνων και όλοι οι άλλοι ελληνικοί αρχαιολογικοί χώροι!..
Αφού το θέλετε, δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση (αν και η εθνική μνήμη δεν  νοικιάζεται ούτε πωλείται σε κανένα!!) να νοικιαστεί, για λίγο χρόνο, σαν μια πράξη απελπισίας, το Τατόϊ ή το παλιό αεροδρόμιο (σε Έλληνες και όχι σε ξένους και υπό την εποπτεία του κράτους), αλλά όχι και τον Παρθενώνα, τους Δελφούς, τις Μυκήνες, την Κνωσσό, τα Ολύμπια και τόσα άλλα που έχουμε;! Αν αυτό δεν λέγεται πολιτιστικό ξεπούλημα, πώς λέγεται, κύριε Γιακουμάτε, με τις γλωσσοπλαστικές ιδιότητες;
Δεν έχω τίποτε προσωπικά με τον κ. Γεράσιμο Γιακουμάτο (τουναντίον μού είναι πολύ συμπαθής), ωστόσο, όμως, κάτι μου λέει ότι αυτές οι φωνές θα πολλαπλασιαστούν στο μέλλον και στο τέλος, μη έχοντας τι άλλο να δώσουμε, "θα πουλήσουμε και την ψυχή μας στο διάβολο" για να ξεχρεωθούμε (αν ξεχρεωθούμε και δεν γίνουμε «φιλιππινέζες» και μάγειροι των Ευρωπαίων, όπως γράφαμε στο χθεσινό μας σχόλιο).
Ένα μόνο παράπονο: Δεν περίμενα ποτέ μου, ότι θα έφθανε μια μέρα που θα κοστολογούσαμε ακόμη και τον ίδιο τον Παρθενώνα!... Τίποτε άλλο.
Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2012