Τετάρτη 11 Ιανουαρίου 2012

Το μεγάλο μυστικό για τη χρεοκοπία


Η δύναμη και η επιρροή μιας φήμης είναι, τις περισσότερες φορές, ισχυρότερη από το αντικείμενο και το περιεχόμενό της. Ειδικά στη σημερινή εποχή, της πλήρους κατάργησης των ενημερωτικών συνόρων, με τον καθένα μας να απέχει από την πρόσβαση σε μια πληροφορία, όχι πιο πολύ από την απόσταση που έχουν τα χέρια του από το πληκτρολόγιο ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή.

Στην περίπτωση της σύγχρονης Ελλάδας, της βαθιάς και πολυεπίπεδης κρίσης, ο… αστικός μύθος αναφέρεται φυσικά στη χρεοκοπία μας. Στη μοιραία εκείνη εξέλιξη που δεν θα τα καταφέρουμε, οι εταίροι θα διακόψουν τη δανειοδότηση της Αθήνας, και η Ελλάδα θα επιστρέψει εκ των πραγμάτων στη δραχμή.

Η προοπτική της χρεοκοπίας συνδέεται ευθέως με τη συμφωνία ή όχι για τη νέα δανειακή σύμβαση, το θρυλικό πλέον Μνημόνιο ΙΙ. Νωρίτερα, αφορά την έκβαση των διαπραγματεύσεων με τους ιδιώτες κατόχους ελληνικών ομολόγων, το επίσης… θρυλικό PSI, για το εθελοντικό «κούρεμα» του 50% και παραπάνω, από τα μελλοντικά κέρδη τους.

Εν αναμονή της άφιξης στην Αθήνα του Τσαρλς Νταλάρα, του επικεφαλής του IIF ο οποίος μάλλον γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πως πραγματικά εξελίσσονται οι διαπραγματεύσεις για το PSI, και πόσο κοντά στην επίτευξη συμφωνίας βρισκόμαστε, οι «φήμες» που ξαφνικά άρχισαν να κυκλοφορούν και πάλι, αναφέρονται στην προοπτική να αποχωρήσουν από τη διαδικασία, μεγάλα hedge funds.

Τα οποία δεν ελέγχονται πλήρως ή απευθείας από το IIF, και επιμένουν να διαπραγματευτούν ως το τέλος την πραγματοποίηση του PSI με τους δικούς τους όρους. Διαφορετικά, δεν θα υπάρξει PSI.

Στην πραγματικότητα, ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχει η φήμη ότι τα συγκεκριμένα hedge funds έχουν ποντάρει στα εξίσου θρυλικά CDS της ελληνικής χρεοκοπίας. Επομένως, έχουν κάθε λόγο να δρομολογούν το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων. Ώστε να περάσουν… από το ταμείο. Μήπως λοιπόν ήλθε η ώρα να παρέμβει η Δικαιοσύνη;
statesmen.gr