Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2012

Παπαδήμος: "Δεν έχω μεταφέρει περιουσιακά μου στοιχεία"

 



"Δεν έχω μεταφέρει περιουσιακά μου στοιχεία εκτός Ελλάδας", δηλώνει σε συνέντευξη του στους New York Times...
ο πρωθυπουργός, Λ. Παπαδήμος, ο οποίος εμφανίζεται προβληματισμένος για το εύρος των θεμάτων, πλην όμως αισιόδοξος για την επιτυχή έκβαση τους.

Ο πρωθυπουργός αποφάσισε να παραχωρήσει την πρώτη του συνέντευξη σε εφημερίδα, στους αμερικανικούς New York Times. Σε μία συνομιλία διάρκειας 90 λεπτών αποκάλυψε πολλές από τις προθέσεις του.

Σημειώνει ότι η εντολή του ως πρωθυπουργός δεν είναι να λύσει όλα τα προβλήματα της Ελλάδας, αλλά να διασφαλίσει το νέο δανειακό πακέτο.

Δηλώνει ενοχλημένος από τα σχόλια ότι "δεν έχει επαφή με την πραγματικότητα" και επί τούτου απαντά: "Γνωρίζω όλες τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν και όλες τις θυσίες που έχουν κάνει οι πολίτες. Δεν πρέπει να κοιτάει κανείς μόνο τους αριθμούς, το γεγονός ότι το ποσοστό της ανεργίας έφθασε στο 18%. Μπορείς να περπατήσεις στην πόλη και να δεις".

Ο ίδιος σημειώνει ότι ζήτησε από τους έλληνες πολίτες θυσίες, ώστε "όταν όλα πάνε καλά, να μπορούν να αναμένουν το τέλος της λιτότητας σε ένα χρόνο". Προσθέτει δε ότι τα σκληρά μέτρα είχαν στόχο τη διασφάλιση των μισθών στο μέλλον.

Το δημοσίευμα σημειώνει ότι ο κ. Παπαδήμος δεν έχει λάβει τη βοήθεια που χρειαζόταν από την ίδια την κυβέρνηση του, φέροντας ως παράδειγμα τις μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν προχωρήσει στο βαθμό που ζητεί η τρόικα.

Αναφορικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, ο πρωθυπουργός σημειώνει ότι οι κάλπες αναμένεται να στηθούν τον Απρίλιο.

Μέχρι τότε, λέει, "νιώθω τη βεβαιότητα ότι θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση, με δεδομένο ότι θα παραμείνουμε ενωμένοι στις προσπάθειες μας για την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους και ανταγωνιστικότητας".

Και προσθέτει: "Θεωρώ ότι οι Έλληνες είναι ενωμένοι. Είναι όμως απαραίτητο και οι πολιτικές δυνάμεις να παραμείνουν ενωμένες, σε ταύτιση με τη βούληση του ελληνικού λαού".

Απειλές για το "κούρεμα"

Μέτρα εναντίον των hedge funds καθώς και άλλων ιδιωτών πιστωτών θα λάβει η Ελλάδα, τονίζει ο κ. Παπαδήμος, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο της νομοθετικής ρύθμισης που εξαναγκάσει όλους τους πιστωτές να συμμετάσχουν στην ανταλλαγή ομολόγων.

Ο ίδιος καλεί τον πολιτικό κόσμο της χώρας να περάσει όλα τα απαραίτητα μέτρα που ζητούν οι δανειστές της Ελλάδας προκειμένου να περάσει το νέο δανεικό πακέτο. Συμπληρώνει με νόημα ότι κατεστημένα συμφέροντα με πολιτικούς δεσμούς έχουν μπλοκάρει τις αλλαγές που χρειάζονται προκειμένου να δοθεί ζωή στην ασθμαίνουσα οικονομία της χώρας.

Επικριτικός εμφανίζεται και εναντίον των ευρωπαίων ηγετών, σημειώνοντας την καθυστερημένη αντίδραση τους αναφορικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος χρέους, όταν φάνηκε η γιγάντωση του, το 2010.

Προσθέτει ότι οι δανειστές θα έπρεπε να είχαν λάβει νωρίτερα και μέτρα που να αναζωογονούν την ανάπτυξη στη χώρα μας.