Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2012

XA: Οι λόγοι της ανόδου

Παραμένει διάχυτη η αισιοδοξία στην ελληνική αγορά και αυτήν την εβδομάδα ενώ βρισκόμαστε σε αναμονή των τελικών ανακοινώσεων για το PSI με το κυρίως ενδιαφέρον να εστιάζεται στις τράπεζες, όπως αποδεικνύουν οι εξαιρετικές αποδόσεις και οι αυξημένοι όγκοι συναλλαγών τους.Οι αποδόσεις για τις τραπεζικές μετοχές στις τελευταίες 3 εβδομάδες αγγίζουν τα όρια της υπερβολής, αν και υπερβολική μπορούμε να χαρακτηρίσουμε και την πτώση τους ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες. Έτσι ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε ο φετινός Ιανουάριος που ξεκίνησε με 6 πτωτικές συνεδριάσεις και με τζίρους που απαξίωναν την αγορά και τελικά έκλεισε με κέρδη 17% για το Γενικό Δείκτη, τα μεγαλύτερα από τον Ιούλιο του 2010.
Ειδικότερα από την αρχή του ράλλυ (11 Ιανουαρίου) μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί κέρδη που ξεπερνούν το 27% για το Γενικό Δείκτη, το 125% για τον τραπεζικό δείκτη και φτάνουν για την Αlpha Βank το 295%, τη Eurobank το 220%, την Πειραιώς το 205% και την Εθνική το 120%. Οι υπόλοιπες μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ακολουθούν με μικρότερες αποδόσεις κάτι που ήταν αναμενόμενο αφού και στην πτώση είχαν μια πιο συγκρατημένη συμπεριφορά.
Οι λόγοι που συνδράμουν στις αποδόσεις των τραπεζών μπορούν να συνοψιστούν στους εξής:
- Η δέσμευση των Ευρ. Εταίρων για παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, έστω υπό τις γνωστές προϋποθέσεις, καθώς διαφορετικό ενδεχόμενο θα ήταν καταστροφή για τον τραπεζικό κλάδο που έχει μεγάλη εξάρτηση από την ΕΚΤ.
- Η διαφαινόμενη θέσπιση του κατώτατου ορίου πρωτοβάθμιων κεφαλαίων στο 9% από 10% που είχε οριστεί αρχικά, τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο του 2013.
- Η φημολογία ότι οι νέες επισφάλειες που σχετίζονται με τα tests της Βlackrock είναι διαχειρίσιμες και κυρίως
- Η διαφαινόμενη διατήρηση του management από τις ίδιες τις τράπεζες, αφού πλέον το ΤΧΣ αναμένεται να συμμετάσχει στις ΑΜΚ με κοινές άνευ ψήφου μετοχές. Βέβαια η λύση αυτή δεν αναιρεί το γεγονός ότι επίκεινται μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου στις οποίες η μεγάλη συμμετοχή των παλαιών μετόχων θα σημαντική. Οι κοινές άνευ ψήφου μετοχές θα πρέπει να εξαγοραστούν από τους παλιούς μετόχους ή να μετατραπούν σε κοινές μετά ψήφου, όπως και οι προνομιούχες του δημοσίου σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα. Το κράτος δε θα έχει κίνητρο να κρατήσει τις νέες μετοχές για μεγάλο διάστημα ειδικότερα αν τις αποκτήσει σε χαμηλές τιμές έτσι ώστε η πώληση τους να συμβάλλει στη μείωση του χρέους. Δε θα πρέπει να αποκλείονται σαν λύση και τα μετατρέψιμα ομολογιακά δάνεια υπέρ του ΤΧΣ που θα φέρουν επιτόκιο ενδεχομένως πάνω από 5% μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπ. Οικονομικών.
Παρά την αισιοδοξία στην ελληνική αγορά υπάρχουν αρκετοί λόγοι που κάνουν το Φεβρουάριο ένα πολύ κρίσιμο μήνα. Ενώ στην Ευρώπη υπάρχουν αρκετές αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους η ελληνική κυβέρνηση καλείται να ολοκληρώσει το PSI και να θέσει προς ψήφιση τα μέτρα που σχετίζονται με τη νέα δανειακή σύμβαση μέσα στο μήνα καθώς τα περιθώρια στενεύουν. Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στην εβδομάδα ενώ το ότι το έλλειμμα του 2011 φαίνεται να κλείνει τελικά κάτω από το 10% δεν είναι καθησυχαστικό καθώς ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2012 παραμένει δύσκολος.
Από τεχνικής άποψης πάντως η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 800 μονάδες ανοίγει το δρόμο για τις 850 μονάδες με τη διατήρηση των υψηλών τζίρων να είναι καλός οιωνός για περεταίρω άνοδο παρά την κρισιμότητα της περιόδου. Η μεγάλη μεταβλητότητα που παρουσίασε η συνεδρίαση της Τετάρτης θα πρέπει να αναμένεται και σε πολλές από τις επόμενες συνεδριάσεις.
Παράγοντας που δίνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αγορά είναι η πιθανή εμπλοκή στο deal Alpha Bank-Eurobank ή και η πιθανότητα μεταβολής των όρων ανταλλαγής. Οι νέες εξελίξεις στο PSI καθιστούν πιο ελκυστική την Alpha Bank που διαθέτει μικρότερη έκθεση σε ομόλογα ελληνικού δημοσίου (€3,7 δις έναντι €8,6 δις χωρίς να υπολογίζονται τα ομόλογα που σχετίζονται με τις προνομιούχες μετοχές και το haircut κατά 21%). Η αγορά αποτυπώνει τη δικιά της αναλογία η οποία αυτή τη στιγμή είναι περίπου 1 μετοχή Alpha Bank για 1,7 Eurobank με τις εξελίξεις να αναμένονται μετά την οριστικοποίηση του PSI.
Νίκος Χριστοδούλου
Τμήμα Μελετών και Αναλύσεων
Merit ΑΧΕΠΕΥ