Σάββατο 25 Αυγούστου 2012

"Άμεση ανάγκη λήψης μέτρων"

Κύριε Γανιάρη, χαίρετε
 
Δεδομένης της φοβερής καταστροφής που υπέστη τις τελευταίες μέρες η Χίος από δασικές πυρκαγιές έχει αλλάξει ριζικά η εικόνα του νησιού.  Σαν Πρόεδρος του περιβαλλοντικού οργανισμού Chios Nature (που δρα από το 2005 για να εκτιμηθεί και να προστατευτεί η άγρια φύση της Χίου, των Οινουσσών και των Ψαρών), σας ζητώ, σαν Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, να επιστρατέψτε όσες δυνάμεις διαθέτει η Περιφέρεια ώστε να διευκολυνθεί η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων και να συνέλθουν η χλωρίδα και η πανίδα του νησιού.
 
Αυτό σημαίνει ότι είναι απαραίτητο:
 
·         Να ληφθούν αντιδιαβρωτικά μέτρα ώστε να συγκρατηθούν χώμα και σπόροι
·         Να απαγορευτεί το κυνήγι σ’ όλη τη Χίο (και όχι μόνο στις καμένες περιοχές – ιδανικά για 2 χρόνια), για να έχουν την ευκαιρία να αναπαραχθούν και να εξαπλωθούν τα είδη πανίδας που χάθηκαν.
·         Να απαγορευτεί οποιαδήποτε αλλαγή στον ορισμό των καμένων εκτάσεων (δηλαδή τα δάση να παραμείνουν δάση)
·         Να εκπονηθεί νέα περιβαλλοντική μελέτη σχετικά με την γνωστή πρόταση ΡΟΚΑ για μεγάλη μονάδα παραγωγής ρεύματος με ανεμογεννήτριες
·         Να οριστούν και περιφραχτούν συγκεκριμένες περιοχές που θα προστατευτούν μακροχρονίως από την βόσκηση αιγοπροβάτων, προκειμένου να λειτουργήσουν σαν πυρήνες για την αναδάσωση
·         Να ακολουθήσουν (μετά από όποιο χρονικό διάστημα θεωρούν εύλογο οι επιστήμονες) η αναγκαίες μελέτες προκειμένου να εξακριβωθεί κατά πόσο έχουν εξαφανιστεί κάποια ενδημικά είδη και, αν αυτό έχει συμβεί, να εξεταστεί το ενδεχόμενο της επαναφοράς τους.
 
Πληροφορούμαι ότι ο Κυνηγετικός Σύλλογος Χίου αντιστέκεται στην ιδέα της απαγόρευσης του κυνηγιού, με πρόφαση την οικονομική δυσκολία που ενδέχεται να αντιμετωπίσουν οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με τα είδη κυνηγιού.  Ποιον κοροϊδεύουν άραγε; Απλά θέλουν να βγουν να κυνηγήσουν.  Κατανοητό βέβαια.  Αλλά για εμάς είναι απαράδεκτη η στάση τους. Υπό τις περιστάσεις θεωρούμε ότι είναι σημαντικότερο να αποκατασταθεί το γρηγορότερο δυνατόν η χλωρό-πανίδα του νησιού από το να μπορέσουν να βγουν μερικοί  κυνηγοί να χαρούν το χόμπι τους, και να εξαφανίσουν κι όποιο πουλί δεν έφαγαν οι φλόγες.  Ας περιμένουν. 
 
Με εκτίμηση
Το διοικητικό συμβούλιο