Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Υπόσχεση για «μια στάση» στη Χίο

Για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια ανακοινώνεται ή διαπιστώνεται η δυνατότητα δημιουργίας  υπηρεσιών τύπου one stop shop στις υπηρεσίες του δημοσίου για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την προώθηση επενδύσεων και τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων με απλούστευση των διαδικασιών εξυπηρέτησης των επενδυτών. 
Πριν από λίγα χρόνια απέτυχε η προσπάθεια που είχε γίνει για τη δημιουργία τμήματος στο δήμο Καρδαμύλων, επι δημαρχίας Ν. Μαρινάκη και Β. Μελιτζάνη, αλλά τώρα, στη συνάντηση που είχαν η επικεφαλής της ΑΔΑ Χρ. Καλογήρου με στελέχη του τμήματος Αστικής Κατάστασης, Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης της ΑΔΑ στη Χίο, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει η δυνατότητα  δημιουργίας υπηρεσίας «μίας στάσης» στη Χίο.
Η ίδια υποστηρίζει ότι υπάρχει πλέον η υπηρεσιακή  υποδομή για την εγκατάσταση της μονάδας στις υπηρεσίες της Περιφέρειας, η οποία  με τη λειτουργία της θα διευκολύνει σημαντικά την εξυπηρέτηση των πολιτών και μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για την εφαρμογή του λεγόμενου «one stop shop» και σε άλλα νησιά του Αιγαίου.
 
Τι θα κάνει; 
Η μονάδα θα δημιουργηθεί σε κάθε υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου και όλους τους βαθμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που έχει σχέση με συναλλαγή με πολίτες και θα λειτουργήσει στα πρότυπα  των δημοτικών  ΚΕΠ.
Το κάθε  γραφείο  θα είναι υπεύθυνο για την παραλαβή και διεκπαιρέωση όλων των αιτημάτων των πολιτών, που δεν θα έρχονται σε επαφή με υπαλλήλους, π.χ. Πολεοδομία, Εμπορίου, κ.λ.π.  με αποτέλεσμα να προστατεύονται από  κάθε είδους συναλλαγή. Ο υπεύθυνος που θα παραλαμβάνει το αίτημα, θα το χρεώνει ηλεκτρονικά και θα δίνει στον πολίτη ημερομηνία διεκπεραίωσης. Μετά από τη λήξη αυτής της ημερομηνίας  ο υπάλληλος και η υπηρεσία του θα είναι υποχρεωμένοι να απαντήσουν εγγράφως στον πολίτη για τη διεκπαιρέωση ή μη του αιτήματός του.              Ο πολίτης θα μπορεί να διεκδικήσει με όλα τα νόμιμα μέσα τα δικαιώματά του, φτάνοντας και στην  χρηματική αποζημίωση, όπου υπάρχει λόγος. Παράλληλα, μέσω αυτού του συστήματος θα υπάρξουν επιτέλους και μετρήσιμα αποτελέσματα για την απόδοση των υπαλλήλων στις  υπηρεσίες.
 
Επενδύσεις
Ο Γενικός Γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων  και αρμόδιος εφαρμογής των επενδυτικών προγραμμάτων Π. Σελέκος δηλώνει στον «π» ότι στην πραγματικότητα για την αδειοδότηση των στρατηγικών επενδύσεων θα εφαρμοστεί, για πρώτη φορά η οργανωτική αρχή του «one stop shop».
«Έχουμε προβλέψει διαρκή παρακολούθηση των επενδυτικών σχεδίων, καθώς και του βαθμού ωρίμασής τους, με ηλεκτρονικό τρόπο και ειδική σηματοδότηση καθυστερήσεων ώστε να εντοπίζονται οι αρρυθμίες και να ενισχυθεί η διαφάνεια» δηλώνει.
Η υπηρεσία θα αναλαμβάνει ακόμη για λογαριασμό των επιχειρήσεων μελών των Επιμελητηρίων τη διεκπεραίωση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών και την πληρωμή των σχετικών τελών στους εμπλεκόμενους φορείς, μέσα σε πέντε μέρες. 
http://www.politischios.gr/politiki/yposhesi-gia-mia-stasi-sti-hio