Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Ομπάμα για μια δεύτερη θητεία;


O Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα ρίχνεται στον αγώνα για ανανέωση της θητείας του στο Λευκό Οίκο.
Οι επιτυχίες του, οι εκκρεμείς στόχοι και οι νέες προκλήσεις σκιαγραφούν το πολιτικό του πρόγραμμα.

Ο ενθουσιασμός ήταν πρωτοφανής στις ΗΠΑ το 2008. Ο Μπαράκ Ομπάμα στην αποκορύφωση της δημοτικότητάς του με το περίφημο «Yes we can», το οποίο γρήγορα έγινε σύνθημα ελπίδας για αλλαγή. Ο υποψήφιος τότε των Δημοκρατικών υποσχέθηκε στους Αμερικανούς μια νέα αρχή.




«Γνωρίζω ότι δεν είχα αρκετό χρόνο για να εντρυφήσω στις δομές εξουσίας της Ουάσιγκτον, αλλά είμαι εδώ και αρκετό καιρό εκεί για να γνωρίζω ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να αλλάξει», είχε πει τότε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Τέσσερα χρόνια μετά…

Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο ενθουσιασμός έχει δώσει τη θέση του στον ρεαλισμό. Ο αμερικανός πρόεδρος παραδέχεται ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά. Ακούραστος μεταβαίνει από Πολιτεία σε Πολιτεία, ζητώντας από τους πολίτες μια δεύτερη προεδρική θητεία.

Στην Αϊόβα, την Πολιτεία που του άνοιξε το δρόμο για την προεδρία στις προκριματικές του 2008, οι δημοσκοπήσεις το θέλουν να βρίσκεται στα ίδια ποσοστά με τον ρεπουμπλικανό αντίπαλό του, Μιτ Ρόμνεϊ. Ο Ομπάμα κάνει επίδειξη σεμνότητας μιλώντας στο σχολείο της κωμόπολης Μαρσαλτάουν.

«Το είχα πει και το 2008 ότι δεν είμαι τέλειος –μπορείτε άλλωστε να ρωτήσετε και τη σύζυγό μου τη Μισέλ. Είχα πει επίσης ότι δεν θα είμαι ένας τέλειος πρόεδρος. Δεν γίνεται αυτό», υπενθύμισε ο Μπαράκ Ομπάμα.

Ωστόσο εξακολουθεί να υπόσχεται ότι θα συνεχίσει να αγωνίζεται κάθε μέρα για τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες. «Θα πρέπει να χτιστούν περισσότερα σχολεία, να διοριστούν περισσότεροι εκπαιδευτικοί, να επιστρέψουν στα σπίτια τους περισσότεροι στρατιώτες και να γίνουν περισσότεροι δρόμοι» επισημαίνει ο αμερικανός πρόεδρος.

Επιτυχίες, ανεκπλήρωτοι στόχοι και νέες προκλήσεις

Ο κατάλογος των στόχων που θα ήθελε να πετύχει ο Ομπάμα είναι μακρύς. Κυρίως όμως να τηρήσει την υπόσχεσή του και να βγάλει τις ΗΠΑ από την κρίση. Το ποσοστό των ανέργων υπερβαίνει το 8%, αριθμός που για τα αμερικανικά δεδομένα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικός. Η αμερικανική οικονομία ανακάμπτει με βραδείς ρυθμούς παρά τα προγράμματα αναθέρμανσης ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ακόμη και η αναμόρφωση του δικαίου περί μετανάστευσης έμεινε ανολοκλήρωτη.

Αντίθετα, η αναμόρφωση του συστήματος δημόσιας υγείας τέθηκε το 2010 σε ισχύ παρά τις σκληρές αντιδράσεις που αντιμετώπισε και την περιπετειώδη ψήφισή του στο Κογκρέσο. Έκτοτε πρόεδρος και Κογκρέσο επιδίδονται σε έναν αγώνα εξουσίας που το 2011 έφερε το κράτος στα πρόθυρα της αδυναμίας πληρωμών.

Οι επιτυχίες τους δεν περιορίζονται ωστόσο μόνο στη δημόσια υγεία. Ο Μπαράκ Ομπάμα δρομολόγησε την αποχώρηση αμερικανικών στρατευμάτων από το Ιράκ. Ακολούθησε η σύλληψη και εξόντωση του Μπιν Λάντεν. Εξακολουθεί να είναι δημοφιλής, ωστόσο, αυτό μόνο του δεν αρκεί για μια δεύτερη θητεία.

Deutsche Welle