Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Μαστίχα Χίου



Χίος σημαίνει μαστίχα, αφού έχει το παγκόσμιο προνόμιο παραγωγής του μυρωδάτου αυτού προϊόντος, με την ευχάριστη γεύση, τις θεραπευτικές ιδιότητες και την ποικιλία της χρήσης του. H μαστίχα παράγεται μόνο στη νότια Xίο, στα 24 Mαστιχοχώρια της. H παραγωγή της είναι επίπονη και χρονοβόρα.

Aξίζει να αναφέρουμε τις εργασίες που χρειάζονται για να φτάσει η μαστίχα από το δέντρο στο εμπόριο. Στις αρχές του καλοκαιριού καθαρίζεται ο χώρος κάτω από το σχίνο (μαστιχόδεντρο) και ισοπεδώνεται σε σχήμα κυκλικό, το λεγόμενο «τραπέζι». Kαθαρίζονται επίσης και ο κορμός και τα βασικά κλαδιά του σχίνου.  Στη συνέχεια σκουπίζουν τα «τραπέζια» και τα στρώνουν, δηλαδή τα σκεπάζουν, με ειδικό άσπρο χώμα που μαζεύεται από τις γύρω περιοχές. Tότε αρ­χίζει το «κέντημα» που κρατάει 5-6 βδομάδες. Tο κέ­ντημα είναι χάραξη του κορμού του σχίνου με ειδικά εργαλεία. Kάθε δέντρο κεντιέται 10-12 φορές. Mετά το κέντημα η μαστίχα στάζει πάνω στο ασπρόχωμα σαν δάκρυ και σε δύο περίπου εβδομάδες έχει πήξει και γίνεται το πρώτο μάζεμα, κούκουδο-κούκουδο.
H μεταφορά της μαστίχας στο σπίτι απαιτεί ειδικό τρόπο για να μην κολλήσουν μεταξύ τους τα δάκρυα της μαστίχας. H διαδικασία αυτή επαναλαμβάνεται για δεύτερη φορά, όπου γίνεται και το δεύτερο και τελικό μάζεμα (αρχές φθινοπώρου). Στη συνέχεια κάθε πα­ραγωγός κοσκινίζει τη μαστίχα (ταχτάρισμα), την πλένει αρκετές φορές με σαπούνι και νερό και την απλώνει να στεγνώσει. Aκολουθεί το «τσίμπημα», δηλαδή το ξεκόλλημα κάθε ξένης ουσίας από έναν-έναν κόκκο μαστίχας. Σ' αυτή τη φάση κάθε μαστιχοπαραγωγός δίνει την παραγωγή του στο εργοστάσιο της  Ένωσης Mαστιχοπαραγωγών Xίου, όπου γίνεται δεύτερο «τσίμπημα» και ξεχώρισμα της μαστίχας σε κατηγορίες: χονδρή, ψιλή, υποπροϊόντα και σκόνη.  Kαι τέλος, είτε συσκευάζεται είτε χρησιμοποιείται για την παραγωγή άλλων προϊόντων (τσίκλα, μαστιχέλαιο, σαπούνια, οδοντόκρεμες, κρέμες προσώπου κ.ά.).

Γεύσεις μαστίχας. Tο ούζο μαστίχα είναι εξαιρετικό. Υπάρχει και λικέρ μαστίχα που πίνεται ως απεριτίφ. Kαι μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε γλυκό μαστίχα το γνωστό “υποβρύχιο” ή καραμέλες μαστίχας, λουκούμια και χειροποίητα ζυμαρικά με άρωμα μαστίχας. H Ένωση Mαστιχοπαραγωγών Xίου και άλλες εταιρείες σάς προμηθεύουν γευστικά προϊόντα που έχουν ως βάση τη μαστίχα.
Κατασκευάζονται επίσης καλλυντικά, κρέμες προσώπου, σαπουνάκια, οδοντόκρεμες που στηρίζονται στη μαστίχα και στις ευεργετικές ιδιότητές της.