Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Σαμαράς: Δεν πρόκειται να κάνω πίσω



Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

«Μέσα σε αυτό τον μήνα κρίνονται τα πάντα γι’ αυτό θα πρέπει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί» λέει και ξαναλέει ο Πρωθυπουργός στις αλλεπάλληλες συσκέψεις που έχει στο μέγαρο Μαξίμου με τους στενούς του συνεργάτες.

Ο Αντώνης Σαμαράς το επόμενο διάστημα καλείται να περάσει μέσα από «συμπληγάδες» προκειμένου η χώρα μας να εξασφαλίσει την επόμενη δόση των 31 δισ. ευρώ. Ωστόσο, για να φτάσει σε αυτό το σημείο θα πρέπει πρώτα να συμφωνήσει με τους άλλους δύο κυβερνητικούς εταίρους για τα μέτρα που θα περιλαμβάνονται στο πακέτο των 11,5 δισ. ευρώ.

Στενοί του συνεργάτες τονίζουν πως ο Πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να προχωρήσει μέχρι τέλους χαρακτηρίζοντας την πολιτική που ακολουθεί μονόδρομο και τα μέτρα αναπόφευκτα, προκειμένου η χώρα να μην βγει εκτός ευρωζώνης. «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω. Κατανοώ τις αντιδράσεις αλλά δυστυχώς αυτή την στιγμή δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική» φέρεται να είπε ο Αντώνης Σαμαράς σε κυβερνητικά στελέχη αμέσως μετά την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όταν του εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις κοινωνικές αντιδράσεις.

Την Τετάρτη ή το αργότερο την Πέμπτη στο μέγαρο Μαξίμου θα πραγματοποιηθεί μία ακόμη σύσκεψη του Πρωθυπουργού με τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για την οριστικοποίηση των μέτρων. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει αν το πακέτο των περικοπών θα ανακοινωθεί πριν ή μετά τα εγκαίνια της ΔΕΘ καθώς δύο μέρες μετά, την Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με την τρόικα.

Ιδιαίτερη βαρύτητα δίνει ο Πρωθυπουργός και στην συνάντηση που θα έχει την Παρασκευή στην Αθήνα  με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι επισκέπτεται και πάλι την χώρα μας μετά από 1,5 χρόνο και ο Αντώνης Σαμαράς επιθυμεί και αυτή η συνάντηση να έχει εξίσου θετικά αποτελέσματα. Παράλληλα οριστικοποιήθηκε η επίσκεψη του στην έδρα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην Φρανκφούρτη στις 11 Σεπτεμβρίου, όπου θα έχει το πρώτο του τετ α τετ με τον Μάριο Ντράγκι.

Συγκαλεί την ΚΟ της ΝΔ 

Πιθανότατα την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα μιλήσει στους βουλευτές της ΝΔ ενόψει της ψήφισης των μέτρων. Ο Αντώνης Σαμαράς θα καταστήσει σαφές πως όσοι καταψηφίσουν τα μέτρα θα τεθούν αυτομάτως εκτός κόμματος.

Μάλιστα ο Μάκης Βορίδης ήταν κατηγορηματικός για όσους καταψηφίσουν τα μέτρα. «Το ζήτημα της υπερψηφίσεως και της στήριξης της κυβέρνησης σε μια δημοσιονομική προσπάθεια δεν είναι έλασσον, είναι ένα μεγάλο πολιτικό ζήτημα. Άλλωστε υπάρχει και προηγούμενο που δείχνει την ξεκάθαρη θέση που έχει ο Πρωθυπουργός και η ΝΔ, όπως με την περίπτωση Νικολόπουλου, που αποσαφηνίζει και τα θέματα αυτά» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος.

Αποφεύγονται οι οριζόντιες περικοπές – «Αγκάθι» τα δώρα