Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Και τώρα... επανίδρυση της ΝΔ


Ανακούφιση προκάλεσε στο Μαξίμου το αποτέλεσμα από τις κάλπες για την εκλογή γραμματέα στη ΝΔ, ενώ στο πρωθυπουργικό επιτελείο προεξοφλούν ότι η άνετη επικράτηση του Μανώλη Κεφαλογιάννη αποτελεί πρόκριμα και για τη στάση της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας στις κρίσιμες ψηφοφορίες που ακολουθούν στη Βουλή για τις σκληρές περικοπές. Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά θεωρούν ότι η Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ κινήθηκε με βασικό γνώμονα να μην τραυματιστεί η συνοχή του κόμματος και η κομματική ηγεσία, ενώ εμφανίζονται πεπεισμένοι ότι με τα ίδια κριτήρια θα κινηθούν και οι βουλευτές.
Οι ίδιες πηγές δεν δείχνουν να ανησυχούν για τις αντιδράσεις που καταγράφονται από βουλευτές οι οποίοι προέρχονται από τον χώρο των ενστόλων, όπως ο Δημήτρης Κυριαζίδης, για τις κυοφορούμενες ανατροπές στα ειδικά μισθολόγια. Εκτιμούν ότι αυτές θα μείνουν στο στάδιο του «προβληματισμού» και δεν θα κλιμακωθούν. Αλλά, μπροστά στο προηγούμενο που δημιουργεί το ρήγμα με τον Νίκο Νικολόπουλο, σπεύδουν να προειδοποιήσουν με νέες διαγραφές για τυχόν διαφοροποιήσεις στη Βουλή.
Ο νέος γραμματέας του κόμματος, ο οποίος συναντήθηκε χθες το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον κ. Σαμαρά, καλείται σε έναν βαθμό να επανασχεδιάσει τον κομματικό μηχανισμό, αφού αρκετά στελέχη με αξιώματα στο κόμμα (τομείς, γραμματείες κ.ά.) κατέχουν πλέον θέσεις στην κυβέρνηση ή στην κρατική μηχανή και θα αντικατασταθούν - όπως, άλλωστε, ο έως προχθές γραμματέας Ανδρέας Λυκουρένζτος.
Η ομάδα των τομεαρχών, εξάλλου, που είχε την προηγούμενη διετία χαρακτήρα «σκιώδους κυβέρνησης», το πιθανότερο είναι πλέον ότι θα καταργηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, από το πρωθυπουργικό επιτελείο προαναγγέλλουν ριζικές αλλαγές στο γαλάζιο οικοδόμημα και οργανόγραμμα από το επόμενο έτος, με αφετηρία το Συνέδριο του κόμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μπροστά στο νέο πολιτικό τοπίο που έχει διαμορφώσει η οικονομική κρίση και το οποίο επιβεβαιώθηκε στις τελευταίες εκλογές, ο κ. Σαμαράς έχει δεχθεί εισηγήσεις να προχωρήσει στη μετεξέλιξη της ΝΔ ως βασικού φορέα της ελληνικής Κεντροδεξιάς, ακολουθώντας τα βήματα του Κωνσταντίνου Καραμανλή (με την ίδρυση της ΕΡΕ και κατόπιν της ΝΔ).
«Το πρώτο ερώτημα που θα κληθεί να απαντήσει το Συνέδριο είναι εάν η ΝΔ έχει κλείσει τον ιστορικό κύκλο της και πρέπει να επανιδρυθεί», αναφέρουν πηγές που βρίσκονται κοντά στον Πρωθυπουργό.