Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Αναγνώστης σχολιάζει περί της απαγόρευσης του καπνίσματος...


Είναι καθημερινό φαινόμενο πλέον όλοι οι νόμοι στην Ελλάδα να καταστρατηγούνται με το έτσι θέλω και με τις χειρότερες, πραγματικά, δικαιολογίες.

Παρευρεθήκαμε πρόσφατα σε τραπέζι γάμου στο Κορωπί. Παρότι ο χώρος και το φαγητό ήταν εξαιρετικά κατάφεραν να πρωτοτυπήσουν σε ένα νόμο (Ν3868/2012) που προβλέπει ρητά ότι:

5. Στην έννοια των χώρων όπου το κάπνισμα επιτρέπεται εμπίπτουν ενδεικτικά:

- Οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος και όλων των δημόσιων και ιδιωτικών χώρων, που είναι ανοιχτοί περιμετρικά από δύο τουλάχιστον πλευρές.

- Οι εξωτερικοί χώροι των καταστημάτων και των κτιρίων που έχουν ομπρέλες ή σκίαστρα – τέντες.

- Τα μπαλκόνια και οι ταράτσες των κτιρίων

- Οι χώροι οι οποίοι είναι περιμετρικά κλειστοί, αλλά δεν διαθέτουν οροφή, όπως θερινοί κινηματογράφοι, ανοιχτά θέατρα, ανοιχτά γήπεδα και αθλητικές εγκαταστάσεις, καθώς και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος που δεν διαθέτουν οροφή.

- Το αίθριο των κτιρίων και καταστημάτων, που είναι ανοικτό (χωρίς στέγαστρο οποιασδήποτε μορφής).

Η πρωτοτυπία αυτή λοιπόν ήταν ότι κατάφεραν να βγαίνουν έξω από το χώρο οι μη καπνίζοντες για να πάρουν καθαρό αέρα και να παραμένουν μέσα στο χώρο οι καπνίζοντες για να συνεχίζουν αδιάκοπα τη διασκέδαση τους. Το πιο εντυπωσιακό βέβαια ήταν ότι τα τασάκια ήρθαν στα τραπέζια μετά το φαγητό και η απάντηση του σερβιτόρου στην ερώτηση γιατί επιτρέπεται τώρα το κάπνισμα ήταν ότι δεν τα έφεραν νωρίτερα για να μην ενοχλούνται οι καλεσμένοι κατά τη διάρκεια του φαγητού.

Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι η ελληνική «μαγκιά» είναι να μην σεβόμαστε τους νόμους αλλά και τους συνανθρώπους μας. Και ύστερα αναρωτιόμαστε γιατί δεν μας σέβονται αυτοί που εκλέγουμε. Αυτοί οι οποίοι ψηφίζουν τους νόμους που εμείς δεν εφαρμόζουμε. Φαύλος κύκλος.....

Αναγνώστης