Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

“Το ΠΑΣΟΚ ανήκει στο λαό του”


- ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ ΧΙΟΥ

 
Με τον όρο 3η του Σεπτέμβρη περιγράφονται δύο μόνο γεγονότα στη νεότερη ελληνική ιστορία. Τα γεγονότα του 1843 που κατέληξαν στο πρώτο ελληνικό Σύνταγμα και τη μετάβαση της ελληνικής πολιτείας από την απόλυτη μοναρχία στη συνταγματική μοναρχία και η ανακοίνωση της ίδρυσης του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος το 1974 από τον Ανδρέα Παπανδρέου, ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, που συνοδεύτηκε από τη γνωστή σε όλους «Διακήρυξη της 3ης του Σεπτέμβρη». Από εκεί και πέρα το ΠΑΣΟΚ, με το τρίπτυχο «Εθνική Ανεξαρτησία – Λαϊκή Κυριαρχία- Κοινωνική Απελευθέρωση», ξεκινά την πορεία του στην Ιστορία….
Αυτά για όσους  δεν γνωρίζουν ή έχουν ξεχάσει την νεότερη πολιτική ιστορία της Χώρας, μαζί με την υπενθύμιση ότι όταν χρησιμοποιούν συνθήματα που χαρακτηρίζουν την ιστορική διαδρομή του ΠΑΣΟΚ, δεν παραχαράζουν μόνο την σύγχρονη πολιτική ιστορία προσπαθώντας να ψαρέψουν σε θολά νερά, αλλά γίνονται αστείοι και άξιοι χλευασμού επιδεικνύοντας την αδυναμία τους να εμφανίσουν μία συγκεκριμένη, ενιαία πολιτική άποψη. Δεν είναι ικανοί να παρουσιάσουν μία δική τους διακήρυξη αξιών και στόχων και θεωρούν ότι στην πολιτική τους «σούπα» νομιμοποιούνται να εμπλέξουν και την 3η του Σεπτέμβρη, μόνο και μόνο επειδή κάποια πρώην κρατικοδίαιτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν να απομυζούν το κράτος , γιατί αυτό έμαθαν να κάνουν καλά τόσα χρόνια, τους ακολούθησαν  αναζητώντας ρόλους.
ΟΧΙ, λοιπόν. Το ΠΑΣΟΚ δεν ανήκει σ’ αυτούς. Ανήκει στους απλούς πολίτες, στα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του, που κατανοούν ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας τρικυμίας από τις πολλές που έχουμε περάσει και από τις πολλές που μας περιμένουν. Που κατανοούν ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην πιο δύσκολη και κρίσιμη καμπή της ιστορίας του, όμως έχει ισχυρούς δεσμούς στην κοινωνία και αυτοί οριοθετούν το μέλλον του.
Είναι σαφές ότι το ΠΑΣΟΚ κατά τη διαχείριση της κρίσης βρέθηκε ιδεολογικά σε εντελώς ασύμβατη πορεία με τις αποφάσεις που πήρε. Όμως όφειλε να προτάξει τη διάσωση της Χώρας, χωρίς να υπολογίσει τη δική του φθορά, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της, που άλλα έλεγε όταν την ώρα της κρίσης ήταν στην αντιπολίτευση και άλλα πρεσβεύει τώρα. Γνώριζε ότι έπαιρνε δύσκολες, αιματηρές αποφάσεις και σκληρά μέτρα κάτω από την πίεση των πραγμάτων και την ανάγκη να κρατηθεί όρθια η Χώρα και έτσι απώλεσε σε ένα μεγάλο βαθμό την ιδεολογική του ταυτότητα και την κοινωνική του ευαισθησία.
Όμως το ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι παρόν. Έμαθε από τα λάθη του και δεν ξέχασε τις αξίες του. Διεκδικεί τη συνέχεια ως προϋπόθεση της αξιοπιστίας του. Στηρίζει τα μέτρα της κυβέρνησης εφόσον λαμβάνονται στα πλαίσια και τα αναγκαία όρια για να βγει η χώρα από την κρίση, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν  διαφοροποιείται όταν διαφωνεί ή ότι δεν θα υπερασπιστεί το δημόσιο συμφέρον και την εγκαθίδρυση της κοινωνικής δικαιοσύνης με γνώση των διαφορών.
Και για όσους ανησυχούν…. Το ΠΑΣΟΚ και τα μέλη του είμαστε εδώ παρόντα έτοιμα να υπερασπιστούν τις αξίες της τριαντοκτάχρονης πορείας του, την ιστορία και την προοπτική του. Εμείς δεν ξεχνάμε και καλούμε όλους του προοδευτικούς πολίτες να μην ξεχνούν… Οφείλουμε όλοι να στηρίξουμε και να τιμήσουμε τις ιδέες, το έργο, την πορεία, τα σύμβολα, τις μνήμες και τις αξίες μας.
Στις 3 Σεπτέμβρη γιορτάζουμε… Γιορτάζει το ΠΑΣΟΚ και η μεγάλη Δημοκρατική Παράταξη….  

Η Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Χίου