Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Στην τελική ευθεία η συμφωνία για τις «ελβετικές» καταθέσεις


Μέχρι 6 δισ. ευρώ προσδοκά να εισπράξει το ελληνικό Δημόσιο από τη φορολόγηση των καταθέσεων που διατηρούν στην ...
Ελβετία Ελληνες μεγαλοκαταθέτες και τους δίνει δύο επιλογές.

Να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να φορολογηθούν αναδρομικά για τις καταθέσεις τους με φόρο 20%-30%.

Να αποκαλύψουν τα στοιχεία τους και να ελεγχθούν από τις φορολογικές Αρχές.

Η συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Ελβετίας για τη φορολόγηση αυτών των «μυστικών» καταθέσεων αναμένεται να υπογραφεί μέσα στον Σεπτέμβριο, στα πρότυπα αντίστοιχων συμφωνιών που έγιναν με τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστρία.

Ας σημειωθεί ότι είναι άγνωστο το ακριβές ύψος των καταθέσεων που έχουν βρει καταφύγιο στις ελβετικές τράπεζες. Ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων αυτών χαρακτηρίζεται ως «μαύρο χρήμα», καθώς προέρχεται από δραστηριότητες που προέρχονται από την παραοικονομία. Το γερμανικό περιοδικό «Ντερ Σπίγκελ», επικαλούμενο στοιχεία του χρηματομεσιτικού γραφείου Helvea, εκτιμά ότι στις ελβετικές τράπεζες οι Ελληνες έχουν καταθέσει περίπου 20 δισ. ευρώ και στη συντριπτική τους πλειοψηφία (99%) τα χρήματα αυτά δεν έχουν δηλωθεί και φορολογηθεί.

Είσπραξη 6 δισ. ευρώ

Αν λοιπόν τα αδήλωτα αυτά κεφάλαια φορολογηθούν με συντελεστή 20%-30%, αυτομάτως θα εισρεύσουν στα ελληνικά κρατικά ταμεία περίπου 4?6 δισ. ευρώ.

Ο υφ. Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης θα συζητήσει αύριο με τον επικεφαλής της Ενωσης Ελβετικών Τραπεζών P. Odier και με τον Ελβετό ομόλογό του Μ. Ambuhl το θέμα των καταθέσεων

Τις τελευταίες λεπτομέρειες της συμφωνίας θα συζητήσει αύριο και μεθαύριο στη Βέρνη ο υφυπουργός Οικονομικών Γ. Μαυραγάνης, με τον επικεφαλής της Ενωσης Ελβετικών Τραπεζών P. Odier και με τον Ελβετό ομόλογό του Μ. Ambuhl.

Οι ελβετικές τράπεζες θα επικοινωνήσουν με Ελληνες καταθέτες που τηρούν λογαριασμούς στα καταστήματά τους και θα τους καλέσουν να υπαχθούν στη συμφωνία και να φορολογηθούν για τα αφορολόγητα κεφάλαια, με τη διαβεβαίωση ότι δεν θα δειχθεί το καθεστώς ανωνυμίας.

Συγκεκριμένα, οι Ελληνες μεγαλοκαταθέτες μπορούν:

Να διατηρήσουν την ανωνυμία τους και να καταβάλουν έναν φόρο, για το σύνολο του κατατεθειμένου και αδήλωτου κεφαλαίου, ανάλογο με τον φόρο που θα είχαν πληρώσει αν το ποσό της κατάθεσης είχε δηλωθεί ως εισόδημα στην ελληνική φορολογική αρχή. Ο φόρος θα εισπράττεται από τις ελβετικές Αρχές και θα αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο.

Αν έχουν δηλώσει τις καταθέσεις και έχουν φορολογηθεί, δεν τίθεται θέμα. Στην περίπτωση όμως που δεν θα μπορέσουν να δικαιολογήσουν την προέλευση των χρημάτων, θα φορολογηθούν με βάση την κλίμακα και με φόρο που μπορεί να φθάνει μέχρι και 45%. Και αν αποδειχθεί ότι τα χρήματα προέρχονται από νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (δηλαδή σε ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), τα ποσά θα κατασχεθούν και οι φορολογούμενοι θα διωχθούν ποινικά.

Η συμφωνία θα περιλαμβάνει και όρους για τις μελλοντικές καταθέσεις, καθώς και παροχή πληροφοριών.

Ωστόσο το «Σπίγκελ» σημειώνει πως, ακόμη και αν επιτευχθεί συμφωνία, υπάρχουν 15 διαφορετικοί τρόποι που οι «παρανομούντες» καταθέτες θα μπορούσαν να ξεφύγουν με τη βοήθεια των τραπεζών, διοχετεύοντας για παράδειγμα τα κεφάλαιά τους σε υποκαταστήματα στη Σιγκαπούρη και στο Χονγκ Κονγκ με τη σύσταση ανωνύμων εταιρειών. Οπότε δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή το ελληνικό κράτος.

iliaoikonomia.gr