Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

Έκλεισε η υπόθεση για τα βασανιστήρια της CIA


Καμία κατηγορία δεν θα απαγγελθεί για το θάνατο δύο ανθρώπων σε φυλακές της CIA, οι οποίοι ήταν ύποπτοι για τρομοκρατία και φέρονται να σκοτώθηκαν κατά τη...
διάρκεια ανακρίσεων, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Εισαγγελέας των ΗΠΑ Eric Holder.

Σύμφωνα με τον Eric Holder δεν υπήρξαν «επαρκή αποδεικτικά στοιχεία». Η απόφαση προκάλεσε την οργή οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο Gul Rahman πέθανε το 2002 σε μια μυστική φυλακή στο Αφγανιστάν, γνωστή ως «Pit Salt». Ο θάνατός του συνδέεται με ένα βασανιστήριο κατά τη διάρκεια του οποίου ο ύποπτος τοποθετείται σε ένα δωμάτιο που επικρατούν πολικές θερμοκρασίες. Ένας ακόμη κρατούμενος, ο Manadel al-Jamadi, πέθανε το 2003 στο Abu Ghraib στο Αφγανιστάν.

Οι δύο θάνατοι είχαν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις και είχε ξεκινήσει έρευνα σχετικά με τις τεχνικές ανάκρισης που χρησιμοποιούνταν κατά τη διάρκεια της προεδρίας του Τζορτζ Μπους.

Η έρευνα σχετικά με τις τεχνικές ανάκρισης είχε ξεκινήσει το 2008 από τον ομοσπονδιακό εισαγγελέα John Durham, ο οποίος εξέτασε καταγγελίες 101 κρατουμένων που είχαν συλληφθεί μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στον απόηχο καταγγελιών πως η CIA κατέστρεψε μαγνητοσκοπημένες ανακρίσεις υπόπτων για τρομοκρατία.

«Είναι εξαιρετικά απογοητευτικό πως παρά τα πολλά στοιχεία για βασανιστήρια και τεκμηριωμένες περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν βασανιστεί μέχρι θανάτου, το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν κατάφερε να ασκήσει δίωξη στα άτομα που είναι υπεύθυνα για αυτά τα εγκλήματα», δήλωσε η Elisa Massimino επικεφαλής της οργάνωσης Human Rights First στους New York Times. «Ο αμερικανικός λαός πρέπει να μάθει την αλήθεια», τόνισε.

«Σκάνδαλο» χαρακτήρισε την απόφαση, όπως αναφέρεται στο RT, ο Jameel Jaffer αναπληρωτής διευθυντής νομικών στην οργάνωση American Civil Liberties Union και σημείωσε ότι με την εν λόγω απόφαση «στέλνεται μήνυμα στους αξιωματούχους ότι είναι ελεύθεροι να πραγματοποιούν βασανιστήρια καθώς δεν θα έχουν καμία συνέπεια αυτές τους οι πράξεις».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της CIA David Petraeus ευχαρίστησε τους αξιωματικούς της CIA για την συνεργασία τους με τις αρχές, ενώ ο Michael Hayden, πρώην διευθυντής της CIA υπό την ηγεσία του οποίου έγιναν οι καταγγελίες για τα βασανιστήρια εξέφρασε τη λύπη του που «οι αξιωματικοί της CIA αναγκάστηκαν να περάσουν από έναν ακόμη έλεγχο των δραστηριοτήτων τους».