Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου 2012

SOS για τη μικρή Ριμσά


Η αστυνομία του Πακιστάν συνέλαβε τον ιμάμη που κατέθεσε τη μήνυση κατά της νεαρής Ριμσά, της χριστιανής που κατηγορείται για βλασφημία κατά του κορανίου, με την...
κατηγορία της κατασκευής πλαστών πειστηρίων, έγινε σήμερα γνωστό από πηγές των πακιστανικών υπηρεσιών ασφαλείας.

Η Ριμσά, που κατοικεί στη φτωχή συνοικία Μεχραμπάντ, στην περιφέρεια του Ισλαμαμπάντ, είναι φυλακισμένη εδώ και δύο εβδομάδες κατηγορούμενη ότι έκαψε σελίδες του βιβλίου εισαγωγής στη διδασκαλία του ισλάμ που προορίζεται για τα παιδιά και περιέχει στίχους του κορανίου. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα, η μικρή είναι 11 ετών, ενώ ιατρική επιτροπή που συγκροτήθηκε για να προσδιορίσει την ηλικία της κατέληξε σε εκτίμηση ότι είναι περίπου 14 ετών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ριμσά πάσχει από το σύνδρομο Down και είναι αναλφάβητη.

Στο Πακιστάν η βλασφημία κατά του προφήτη Μωάμεθ τιμωρείται με θάνατο, ενώ η προσβολή του κορανίου επισείει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Στις 16 Αυγούστου, ένας γείτονας επισκέφθηκε τον ιμάμη του τεμένους της περιοχής και τού κατήγγειλε ότι η Ριμσά έκαψε μπροστά στα μάτια του χαρτιά που περιείχαν στίχους του κορανίου στην αραβική. Στη συνέχεια, ο ιμάμης, ο Χαφίζ Μοχάμεντ Χαλίντ Σιστί, κινητοποίησε τους πιστούς και άσκησε πιέσεις στην αστυνομία να συλλάβει το κορίτσι.

"Ο ιμάμης συνελήφθη όταν ο βοηθός του και δύο ακόμη πρόσωπα κατήγγειλαν ενώπιον της δικαιοσύνης ότι πρόσθεσε σελίδες το κορανίου στα καμένα χαρτιά", δήλωσε πηγή της αστυνομικής έρευνας.

Ο βοηθός και οι δύο άλλοι μάρτυρες παρακάλεσαν τον ιμάμη να μην κατασκευάσει ψεύτικα πειστήρια εναντίον της Ριμσά, σύμφωνα με την αστυνομία. "Ομως ο ιμάμης Σιστί απάντησε: 'Είναι ο μόνος τρόπος για να διώξουμε τους χριστιανούς από αυτή τη γειτονιά'.

"Τοποθετώντας τις σελίδες του ιερού κειμένου στις στάχτες, προσέβαλε το κοράνι και κατά συνέπεια κατηγορείται με τη σειρά του για βλασφημία", δήλωσε η πηγή της αστυνομικής έρευνας.

Αύριο θα διεξαχθεί η συνεδρίαση του δικαστηρίου που θα αποφασίσει για την υπό όρους αποφυλάκιση της Ριμσά.