Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2011

«Εν χορδαίς και οργάνοις αινείτε τον Θεό»

Χριστός ετέχθη και η καρδιά ζέστανε πιο έντονα την αγάπη και την εσώτερη ανάγκη για την προσφορά του ανθρώπου σε συνάνθρωπο. Μια αγκαλιά, ένα χάδι, ένας λόγος καλός, ένα βλέμμα ζεστό. Και η αρμονία της φιλανθρωπίας, συνοψίστηκε στη μουσική. Την πρώτη διαπαιδαγώγηση του νου, της θέλησης, της ύψιστης μορφής έκφρασης των συναισθημάτων. Οι λέξεις προυπήρχαν, η μουσική τις αγκάλιασε και μέσα από στόματα μικρών και μεγάλων, εψάλησαν και τραγουδήθηκαν σε μία χριστουγεννιάτικη συναυλία, με τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδας υπό τη διεύθυνση του Βαγγέλη Αραμπατζή.
 
Αυτή η ξεχωριστή μεγάλη βραδιά, αφιερώθηκε στο «Παιδοογκολογικό τμήμα του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης» και πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
 
Στη συναυλία συμμετείχε ο διεθνούς φήμης τενόρος Σάκης Αραμπατζής και η παιδική χορωδία του ωδείου «Μπολερό» Θεσσαλονίκης. Η είσοδος ήταν ελεύθερη. Χάριν θείας ευλογίας, αγκαλιάστηκε από τον κόσμο τόσο για την μουσική πανδαισία και την ευλαβικότητα του μουσικού συνόλου όσο και για να ενισχυθεί το ακούραστο έργο που τελείται στο Παιδοογκολογικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου. Ιδιαίτερη σημασία διαδραματίζει η καταλυτική συμβολή του Ιερού Ναού Αγίας Κυριακής Χαριλάου και συγκεκριμένα η πρωτοβουλία πραγματοποίησης της συναυλίας του προϊστάμενου του Ιερού Ναού Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνού Πέτικα. Η φιλανθρωπία, συνυφασμένη αρετίς των θεοπατόρων της ελληνορθοδόξου εκκλησίας, ενέπνευσε και τον Αρχιμανδρίτη πατέρα Δαμασκηνό Πέτικα που έθεσε θεμέλιον λίθον με την υλοποίηση ενός τόσο μεγαλεπήβολου τολμήματος και απέδειξε την μεγαλοσύνη της εκκλησίας μας στις δύσκολες εποχές μας. Παραστάτης ποιμένας με ψυχή σεμνού κοινού θνητού, μας παραχώρησε μια συνέντευξη από καρδιάς για τις εντυπώσεις και το ευρύτερο κλίμα συνεργασίας με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος.   
 
Charity : Πώς προέκυψε η συνεργασία του Ι. Ναού Αγ. Κυριακής Χαριλάου με την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος και γιατί επελέγη η συναυλία να αφιερωθεί στο Παιδογκολογικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης;
Πάτερ Δαμασκηνός Πέτικας : Η συνεργασία αυτή προέκυψε ύστερα από την παρακολούθηση της συναυλίας με έντεχνα τραγούδια που έδωσε η ΣΟΝΕ στις 4-9-2011 στο Δρυμό Θεσσαλονίκης. Βαθιά φιλία είχε ήδη αναπτυχθεί με τον Διευθυντή της ΣΟΝΕ Βαγγέλη Αραμπατζή από παλιότερη συναυλία της παιδικής χορωδίας ΜΠΟΛΕΡΟ που δόθηκε στον Ι. Ν. Αγ. Κυριακής στα πλαίσια του εορτασμού της 25ης Μαρτίου 2011. Έτσι του έκανα την πρόταση και με πολύ χαρά την αποδέχθηκε. Το πρώτο πράγμα που εξετάσαμε ήταν που θα αφιερώσουμε την συναυλία και είπαμε και οι δυο πλευρες  να αφιερωθεί σε καποιο τοπικό ίδρυμα γρήγορα γεννήθηκε η ιδέα να αφιερωθεί στο Παιδοογκολογικό Τμήμα του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης γιατί δεν είχε γίνει ποτέ κάποια παρόμοια κίνηση για το συγκεκριμένο Τμήμα.
 
Charity : Σχολιάστηκε πως «παιδιά προσφέρουν σε παιδιά». Μία κίνηση που συγκίνησε όλους μας, καθώς τα μέλη τόσο της συμφωνικής όσο και της χορωδίας Μπολερό, είναι νεαρής ηλικίας...
Πάτερ Δαμασκηνός : Στις μέρες που όλα τείνουν να ισοπεδωθούν όλοι εμείς οι μεγάλοι έχουμε στραμμένη την ελπίδα μας προς τα νέα παιδιά, την νέα γενιά που είμαι πεπεισμένος ότι μπορεί να μας βγάλει από το σημερινό αδιέξοδο μη επαναλαμβανόμενη τα λάθη των μεγαλυτέρων. Έτσι τα παιδιά πιστεύω έχουν μιαν άλλη αντίληψη της αλληλεγγύης και της προσφοράς απ’ ότι οι μεγαλύτεροι. Είναι η εποχή να αναπτυχθεί αυτό το πνεύμα «ο ένας για τον άλλον» γιατί η απομόνωση και το ότι ο καθένας κοιτούσε μόνο τον εαυτό του είναι σχεδόν βέβαιο ότι μας έφεραν σαν χώρα σε μεγάλα αδιέξοδα. Η φράση λοιπόν των παιδιών  «από παιδιά σε παιδιά» νομίζω ότι αντικατοπτρίζει ακριβώς αυτό το πνεύμα αλληλεγγύης και αγάπης που ήταν χαμένο και η νέα γενιά πιστεύω ότι το ξαναβρίσκει.

Charity : Η προσφορά ως κοινωνικό χαρακτηριστικό, αποτελεί την ύψιστη απόδειξη αγάπης και ενδιαφέροντος για τον συνάνθρωπό μας. Πως διατηρείται στις μέρες μας; Αυξήθηκε ή μήπως οι συγκυρίες την αποδυνάμωσαν;
Πάτερ Δαμασκηνός : Αποτελεί σίγουρα μια απόδειξη ισχυρή. Διατηρείτε με το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να μας διακατέχει όλους ότι η ζωή μας επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις και κάποια στιγμή μπορεί και εμείς να βρεθούμε σε αδύναμη κατάσταση. Προσωπική μου γνώμη είναι ότι αυξήθηκε λόγω ακριβώς αυτού του πράγματος ότι οι έλληνες στα δύσκολα συσπειρωνόμαστε αλλά και αναθεωρούμε παλιές  μας αντιλήψεις.
 
Charity : Πως μπορεί να απαλύνει η μουσική βαριές ασθένειες και πως συμβάλλει η αρμονία της μελωδίας στην γαλήνη των τραυμάτων;
Πάτερ Δαμασκηνός : Η μουσική για μένα είναι δώρο Θεού  στους ανθρώπους. Στην εκκλησία λέμε «εν χορδαις και οργάνοις αινείτε τον Θεό» δεν είναι τυχαίο αυτό. Βοηθάει αποτελεσματικά γιατί η μουσική σε ταξιδεύει σε κάνει να ξεχνιέσαι. Ο λαός μας όπως και κάθε λαός είναι άριστα συνδεδεμένος με την μουσική. Η χώρα μας έχει τεράστια μουσική παράδοση. Στο εξωτερικό αυτήν την στιγμή γίνονται μελέτες για τις επιδράσεις της μουσικής στα βρέφη στους ασθενείς και στα μοναχικά άτομα και οι ενδείξεις είναι οι πλέον εντυπωσιακές.
 
Charity : Ποια τα συναισθήματά σας, μετά το πέρας της συναυλίας; Πως ανταποκρίθηκε ο κόσμος στην πρόσκληση να την υποστηρίξει μόνο με την παρουσία του αφού η είσοδος ήταν δωρεάν;
Πάτερ Δαμασκηνός : Τα συναισθήματα μου ήταν ανάμικτα γιατί κάτι που ετοιμαζόταν πολύ καιρό τελείωνε αλλά μέσα μου έλεγα κάθε τέλος σημαίνει και μια καινούργια αρχή. Ήμουν πολύ χαρούμενος που ο κόσμος ανταποκρίθηκε και γέμισε την αίθουσα. Ο ίδιος ο κόσμος έστειλε τρανταχτά το μήνυμα ότι «εμείς είμαστε εδώ» μπορεί να υπάρχει η κρίση αλλά «εμείς είμαστε εδώ» και καμιά φορά η φυσική παρουσία του καθενός είναι το παν. Αυτό το «είμαστε εδώ» παρόντες και ενισχύουμε με τη φυσική μας παρουσία νομίζω δεν μπορεί να αντικαταστήσει οτιδήποτε υλικό.

Charity : Ποια κρατήσατε ως την σημαντικότερη στιγμή της βραδιάς; Υπήρξαν δυσκολίες στην οργάνωση μέχρι την επίτευξη του στόχου σας να πραγματοποιηθεί;
Πάτερ Δαμασκηνός : Σημαντικότερη στιγμή της βραδιάς για μένα υπήρξε η στιγμή που ο κόσμος ενίσχυσε με το χειροκρότημα του τις προσπάθειες του Διευθυντή του Παιδοογκολογικού τον κ. Δημήτριο Κολιούσκα καθώς και του νοσηλευτικού προσωπικού. Νομίζω αυτοί οι άνθρωποι γίνονται καθημερινά αποδέκτες δυσάρεστων καταστάσεων και χρειάζονται μεγάλη ψυχική υποστήριξη απ’ όλους εμάς. Αυτό ήταν το λιγότερο που μπορούσαμε να τους δώσουμε.
 
Σαφώς και υπήρξαν δυσκολίες αλλά πιστεύω οι περισσότερες μέχρι τέλους ξεπεράστηκαν. Η μεγαλύτερη δυσκολία που συναντήσαμε ήταν η απροθυμία πολλών επιχειρήσεων της πόλης μας να μας βοηθήσουν στο θέμα των χορηγιών ενώ άλλοι ανταποκρίθηκαν άμεσα. Η δικαιολογία της δύσκολης εποχής που ζούμε ήταν πάντοτε σε πρώτη θέση αλλά ο Θεός κανέναν δεν αφήνει.

Charity : Τι είναι για εσάς η «φιλανθρωπία» ;
Πάτερ Δαμασκηνός : Είναι πράξη αγάπης. Είναι βγαίνω από το εγώ μου και μπαίνω στο εσύ του άλλου. Είναι αυτό που θα σώσει τις ψυχές μας. Η αγάπη πάντοτε θα βρίσκει  έναν τρόπο φιλανθρωπίας η αδιαφορία πάντοτε μια δικαιολογία.

Charity : Η σκέψη όλων μας, τέτοιες άγιες μέρες, ταξιδεύει στις δύσκολες στιγμές που ζουν συνάνθρωποί μας στα νοσοκομεία. Ποιες οι ευχές και τα μηνύματά σας, για τις γιορτές;
Πάτερ Δαμασκηνός : Εύχομαι Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα σ’ όλον τον κόσμο. Τα φετινά Χριστούγεννα να δώσουμε και να πάρουμε πολλή αγάπη. Όλοι όσοι βρίσκονται σ’ένα κρεβάτι πόνου να βρουν γρήγορα την ίαση και την χαρά της ζωής. Να προσευχηθούμε γι’ όλους αυτούς τους συνάνθρωπους μας. Είναι το Δώρο μας για αυτούς. Σε εσάς επίσης και την όμορφη και αξιόλογη ιστοσελίδα σας εύχομαι κάθε καλό και πάντοτε κοντά στους συνανθρώπους μας. Ο Κύριος μας που γεννιέται και πάλι φέτος ας δώσει στις καρδιές σας το φως Του για να φωτίσετε και εσείς με την σειρά σας όλο τον κόσμο. Το φως αυτό που θα λιώσει από τις καρδιές μας τον πάγο και θα φέρει την ζεστασιά που τόσο πολύ την έχουμε σήμερα ανάγκη όλοι οι άνθρωποι.