Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2012

9 λόγοι για να μη χάσετε 9 κιλά σε 9 ημέρες ...


Aς δούμε και την άλλη άποψη!
1. Οι περισσότερες «δίαιτες» είναι αναποτελεσματικές και έχουν βραχυχρόνια αποτελέσματα.


2. Δεν χάνουμε «πέντε κιλά σε δέκα μέρες», όπως διαφημίζουν τα διάφορα ινστιτούτα και οι δίαιτες που δημοσιεύουν τα γυναικεία περιοδικά κάθε Μάιο και Ιούνιο. Ο οργανισμός πρέπει να χάσει 2-4 κιλά το πολύ τον μήνα. Τα περισσότερα είναι δυστυχώς μυς και νερό. Από το πόσους μύες έχουμε στο σώμα μας εξαρτάται τι καύσεις κάνουμε. Μπορεί δύο άνθρωποι της ίδιας ηλικίας, ίδιου ύψους και ίδιου βάρους να κάνουν διαφορετικές καύσεις. Οπότε ας μη μυθοποιούμε τη ζυγαριά.

3. Η μόνη «δίαιτα» που αποδίδει μέχρι τώρα είναι μία δίαιτα εξατομικευμένη και ισορροπημένη, στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής, χωρίς υστερία και στέρηση, συνδυασμένη πάντοτε με σωματική δραστηριότητα.

4. «Χημικές» δίαιτες είναι οι λεγόμενες μονόπλευρες δίαιτες. Ποντάρουν στο ότι, αν δώσεις ορισμένα μόνο συστατικά, θα έχεις καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Με τις χημικές δίαιτες «χάνονται» μύες και νερό, γεγονός εγκληματικό, αφού το μόνο που πρέπει να χάσει ο παχύσαρκος είναι το λίπος. Όμως ταυτόχρονα υπάρχουν επιπτώσεις στα λιπίδια του αίματος, στα νεφρά καθώς και σε άλλα όργανα.

5. Η παχυσαρκία είναι πολυπαραγοντική νόσος, έχει πλευρές οργανικές, ψυχολογικές, αισθητικές και πρέπει να αντιμετωπίζεται ολιστικά και μακροπρόθεσμα. Η ρύθμιση της πρόσληψης της τροφής μέσω των νευροπεπτιδίων του εγκεφάλου είναι καθοριστικής σημασίας.

6. Η κληρονομικότητα ευθύνεται κατά 30% περίπου για την παχυσαρκία. Άρα είναι ανώφελο για έναν άνθρωπο που προέρχεται από οικογένεια παχύσαρκων να προσπαθεί να εναρμονιστεί με τα «πρότυπα». Έναν άνθρωπο που έχει οικογένεια με άτομα που είναι 150 κιλά, δεν μπορούμε να έχουμε απαίτηση να τον κάνουμε 50, γιατί έτσι μας είπαν τα media...

7. Στην ιατρική κοινότητα δεν ισχύουν «ιδανικά» βάρη, γιατί δεν υπάρχει «ιδανικός» άνθρωπος. Υπάρχει ο λεγόμενος δείκτης μάζας σώματος. Είναι το βάρος μας (σε kg) δια του ύψους (σε μέτρα) στο τετράγωνο και είναι επιθυμητό να είναι σε όλους από 18 έως 25 kg/m2. Παχύσαρκος είναι αυτός που έχει δείκτη μάζας σώματος πάνω από 30kg/m2.

8. Υπάρχουν δύο μεγάλα είδη παχύσαρκων: αυτοί που έχουν κοιλιά (ανδροειδής παχυσαρκία ή «μήλο») και αυτοί που έχουν περιφέρεια (γυναικοειδή παχυσαρκία ή «αχλάδι»). Αυτοί που είναι ανάγκη να χάσουν βάρος, είναι κυρίως όσοι έχουν λίπος στην κοιλιά, γιατί αυτό συνοδεύεται από σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση, διαταραχές των λιπιδίων, καρδιαγγειακά νοσήματα, άπνοια του ύπνου κ.α.. Από την άλλη, το λίπος της περιφέρειας είναι μόνο αισθητικό πρόβλημα και δεν έχει συνήθως σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία.

9. Οι αυξομειώσεις του βάρους, το λεγόμενο «φαινόμενο γιο-γιο», είναι ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία. Το «γιο-γιο» έχει αποδειχτεί ότι συνοδεύεται από κάψιμο των μυών, άρα πτώση του μεταβολισμού, επανάκτηση του βάρους και επιλεκτική εναπόθεση λίπους στην κοιλιά.

lifemag