Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2011

Αρνητική η ΤτΕ σε αίτημα για μείωση του τεχνικού επιτοκίου στα συνταξιοδοτικά


«Αμανάτι» στις ασφαλιστικές εταιρίες , που πρόσφεραν αποδώσεις με το τεχνικό επιτόκιο στο ανώτερο πλαφόν που ορίζει ο νόμος και τώρα φέρεται να ζητούν την...
παρέμβαση της εποπτικής αρχής για την μείωσή του, μένουν τα συνταξιοδοτικά συμβόλαια, με αυτές τις αποδώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει τις τελευταίες μέρες, αλλά και από δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών της αγοράς, φαίνεται ότι ασφαλιστικές εταιρίες του κλάδου ζωής να έχουν περιέλθει σε αδιέξοδο , εξαιτίας των υψηλών τεχνικών επιτοκίων που προσέφεραν , στο παρελθόν, σε συνταξιοδοτικά και αποταμιευτικά προγράμματα , προκειμένου αυτά να είναι ελκυστικά στην αγορά.
Τώρα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης , της πτώση των χρηματαγορών και ενόψει συμμετοχής τους στο PSI των ελληνικών ομολόγων , αυτά τα τεχνικά επιτόκια αποδόσεων γίνονται δυσβάστακτα και αναζητούν τρόπους να απεμπλακούν.
Όμως, ο μόνος τρόπος απεμπλοκής τους είναι να υπάρξει νέα νομοθετική ρύθμιση που να κατεβάζει το ανώτατο πλαφόν από το 4,25% τουλάχιστον κατά 2 μονάδες.
Αυτό σημαίνει, ότι θα πληγούν όσοι ασφαλισμένοι έχουν συμβόλαια με αυτές τις αποδώσεις, χωρίς βέβαια να έχουν ευθύνη , αφού οι εταιρίες όταν τα προσέφεραν δεν είχαν την υποχρέωση να διαθέτουν συμβόλαια με τέτοιες αποδώσεις , αφού το πλαφόν δεν είναι υποχρεωτικό και μπορούσαν να έχουν διαμορφώσει κατώτερες αποδόσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τους μελλοντικούς χρηματοοικονομικούς κινδύνους .
Όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα στο euro2day.gr το αίτημα τέθηκε ανεπίσημα στη Τράπεζα της Ελλάδος , και η απάντηση ήταν αρνητική σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Ενώ διάσταση απόψεων υπάρχει και από ασφαλιστικές εταιρίες που θεωρούν ότι ένα τέτοιο αίτημα θα έπληττε την φερεγγυότητά τους και την εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων , όταν μάλιστα θέλουν να διεκδικήσουν και το κομμάτι της επαγγελματικής ασφάλισης.
http://www.asfalisinet.gr/