Δευτέρα, 16 Ιανουαρίου 2012

Εβδομάδα παθών με PSI και Τρόικα


Τρόικα και Νταλάρα επιστρέφουν με ακόμη σκληρότερη στάση και με εντολή να επιβληθούν πολύ συγκεκριμένα μέτρα προκειμένου να... εξασφαλιστούν συγκεκριμένες δεσμεύσεις από το ελληνικό πολιτικό σύστημα.

Σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

• Λήψη μέτρων για πάταξη της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής δηλαδή καλύτερη λειτουργία των εισπρακτικών μηχανισμών.

• Συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών του Δημοσίου.

• Η μείωση των μισθών στις εισηγμένες ΔΕΚΟ και κυρίως των υψηλών αμοιβών σε αυτές.

• Η διασφάλιση ότι θα μειωθούν κατά 150.000 οι δημόσιοι υπάλληλοι μετά τα ναυάγιο της εφεδρείας.

Ο επικεφαλής της Διεθνούς Ένωσης Τραπεζών Τσάρλς Νταλάρα, ξεκινά την Τετάρτη νέο γύρο διαπραγματεύσεων με την ελληνική πλευρά και είναι άγνωστο –ακόμα- τι θα ζητήσει ως νέα πρόταση των τραπεζών και των ιδιωτικών ομολογιούχων. Το θέμα μας είναι πως εάν δεν προχωρήσει το PSI δεν θα προχωρήσεις και η υπογραφή της νέας δανειακής σύμβασης ύψους 130 δις. Ευρώ προς την Ελλάδα.

Την κρισιμότητα των στιγμών καταδεικνύει η εσπευσμένη μετάβαση στενών συνεργατών του υπουργού οικονομικών Ε. Βενιζέλου στην Ουάσιγκτον για επαφές με το ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος του συμβουλίου οικονομικών εμπειρογνωμόνων Γιώργος Ζανιάς και επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ Πέτρος Χριστοδούλου, θα προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν τη συναίνεση του ταμείου για μία συμβιβαστική λύση για το PSI. Το ΔΝΤ πιέζει για κούρεμα πάνω από 50%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ζητά επιτόκιο ακόμα και κάτω από το 3% και στο θέμα του επιτοκίου αλλά και ενδεχομένως στη συμμετοχή της ΕΚΤ στην όλη διαδικασία έχουν 'κολλήσει' οι συνομιλίες.

Στο μεταξύ ο πρωθυπουργός - σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC η οποία θα μεταδοθεί σήμερα- εμφανίζεται πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε και ότι δεν αποτελεί για την Ελλάδα επιλογή η δραχμή.

Την εκτίμηση ότι «οι συνομιλίες για το PSI είναι δύσκολες, αλλά θα έχουν θετικό αποτέλεσμα» εξέφρασε ο Γερμανός ΥΠΕΞ Βεστερβέλε, από την Αθήνα μετά τις επαφές που είχε με τον πρωθυπουργό, τον πρόεδρο της ΝΔ και τον ΥΠΕΞ Σταύρο Δήμα.

Μετέφερε μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης στην Ελλάδα, αλλά και ενθάρρυνσης των μεταρρυθμίσεων.

Την ανάγκη μέτρων ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας ζήτησε από τον κ. Βεστερβέλε, ο Α. Σαμαράς.

Εάν πετύχει το κούρεμα τότε η Ελλάδα θα καταφέρει να σταθεί ξανά στα πόδια της, δήλωσε η Α. Μέρκελ. Σκοπός μας είπε το 2020 το χρέος της Ελλάδας να φτάσει στο 120% του ΑΕΠ.
ka-business.gr